Op initiatief van een groep van belangenorganisaties, bedrijven en particulieren is di. 13 november 2018 uitgeroepen tot Filevrijedag. 
De beweging die ontstaan is onder de naam en website 
www.uitdefileaanhetwerk.nlpleit voor een maatschappij waarbij iedereen – waarbij het werk het toelaat- één dag in de week de auto laat staan. Ondertussen heeft het initiatief meer dan 100.000 mensen bereikt en hoopt de organisatie op een succesvolle eerste editie van de Filevrijedag.  

Fileprobleem wordt groter 

Het eerste kwartaal van 2018 nam de filezwaarte toe met 25%, en er begint zich langzamerhand een groot fileprobleem te ontwikkelen. Elke ochtend en avond stapt ruim 60% van de werkende Nederlanders in de auto, om vervolgens hun dagen te vullen met telefoontjes, mailtjes en ander werk dat achter een laptop gedaan kan worden. Per werkdag worden er miljoenen liters brandstof verspilt aan stilstaan en blijven daarbij ook miljoenen werkuren onbenut.  De zomerperiode bewijst dat als 20% van de mensen niet op de weg komt, er praktisch geen files staan. Een gedragsverandering is dus de meest fundamentele oplossing van het fileprobleem. 

Net als met stoppen met roken

De initiatiefnemers achter het forum www.uitdefileaanhetwerk.nlstaan op het standpunt dat mensen de file zelf zijn. Althans minstens 4 meter daarvan. Dankzij de opkomst van mobiele werkplekken, de cloud en de juiste soft- en hardware kunnen mensen overal werken. Daarbij komt dat er nu in hoog tempo flexkantoren worden geopend waar mensen vaak – beter dan thuis- in de buurt terecht kunnen voor een goede werkplek. Dat kan ook een uurtje onderweg zijn naar een afspraak toe.  Een onderzoek dat de organisatie deze zomer in samenwerking met Dutch IT-channel en Computer Profile uitvoerde leerde dat bij maar liefst 94% van de Nederlandse organisaties flexibel werken is toegestaan. Nu gaat het dus alleen nog een cultuurverandering, managen op output. “En als vertrouwen het issue is om het niet te doen, dan is we op het gebied van inzet van middelen en managent werk aan de winkel.  Het is net als met stoppen met roken op kantoor. Dat was eerst raar en nu zou het totaal vreemd zijn om het wel nog te doen. “ 

Genoeg alternatieven

Er zijn mogelijkheden genoeg om de auto een dagje te laten staan: mensen kunnen ook fietsend of met het OV naar het werk. Ook vertrekken vóór of ná de spits en vooral ook het maken van digitale afspraken zijn goede alternatieven.  De Flexkantoren zijn een ultieme uitkomst voor mensen die thuis geen rustige werkplek hebben of thuis liever voor privé houden. In een professionele omgeving van een flexkantoor kun je goed en gericht, en zonder afleiding van thuis aan de slag. 

Dnsdag. 13 november filevrije dag 

Natuurlijk snappen de partijen achter UitdeFileAanhetWerk dat een gedragsverandering tijd kost en dat het een uitdaging wordt om op één van drukste dagen in het jaar- de tweede dinsdag van november- resultaat te boeken. Maar elke beweging heeft een begin en samen met alle andere initiateven die er lopen kan het verschil gemaakt worden. Op 13 november worden er tal van activiteiten georganiseerd waaronder de open dag van de flexkantoren HNK en Tribes. Mensen kunnen op die dag gratis terecht. Voor meer info zie www.uitdefileaanhetwerk.nl  

Voor meer info 

HP van Tilburg +31 6 53 66 46 46 of Richard Bordes +31 6 150 139 36 /Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.