Ik breek met mijn gewoonte om in de file te staan! Jij ook? Een vraag aan mijn netwerk: Wat denken jullie? Zou het kunnen? Een filevrije dinsdag in bijvoorbeeld november? Op een dag dat traditiegetrouw de file-records worden verbroken door regen, wind, drukte en ongevallen? Als we niets doen, is het antwoord zeker NEE, maar wat nu… als jullie en ik het samen toch gaan proberen?

balloon 3206530 1280

Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om de snelweg in de spits te mijden, maar een groot aantal mensen zou dat regelmatig wel kunnen. Ik bijvoorbeeld, want ik kán en ik mág vanuit huis werken.

In theorie…

 …zou ik dus ’s ochtends thuis mijn computer op kunnen starten, mijn favoriete kopje koffie kunnen zetten en mijn email-box kunnen gaan lezen. Op mijn werk is dat namelijk ook vaak het eerste wat ik doe. Het beantwoorden van de mail en andere hieruit voortkomende werkzaamheden kost me al snel minimaal 30 minuten. Als ik na deze 30 minuten naar mijn werk rijd, heb ik 50% minder reistijd!

Ik héb de mogelijkheden voor video conferencing in de cloud en ik héb een goede active noise cancelling headset, dus ik kán inbellen bij de meeste vergaderingen. Voor mijn overige werkzaamheden is het vaak ook niet nodig om fysiek op kantoor aanwezig te zijn. Op mijn digitale werkplek hoef ik zelfs mijn collega's niet te missen. Zowel via VoIP-telefonie als met snelle berichtjes over en weer via bijvoorbeeld Skype for Business is er veel contact mogelijk. 

Maar in de praktijk…

 …haast ik me om zo snel mogelijk in de auto te zitten, soms neem ik mijn koffie maar met me mee. Bij de eerste kruising sta ik vaak al 5 minuten te wachten om de weg op te komen. Eenmaal bij de oprit van de snelweg voeg ik in, in een langzaam rijdende of stilstaande rij van auto’s. Iemand achter me poetst zijn tanden in de auto, de man links van me heeft papieren op zijn stuur liggen en leest, de vrouw voor me maakt zich op in haar achteruitkijkspiegel. Hoe lang zouden zij al onderweg zijn en waar moeten ze heen? Komen ze op tijd? Overigens ben ik halverwege mijn rit vaak al 3 collega’s tegengekomen die in dezelfde file staan.

Uit gewoonte sta ik daar dan, tussen al die anderen. Uit gewoonte sluit ik achteraan en heb ik minutenlang zicht op het Hollandsch Diep….Uit gewoonte eet ik mijn boterham op achter het stuur, terwijl ik zwaai naar mijn collega…

Uit gewoonte help ik mee aan extra CO2 uitstoot, aan onnodig extra brandstofverbruik en aan een onnodige belasting van het verkeersnet. Jij ook?

Maar niet in 2019!

Mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar is dat ik vaker werk vanuit huis! Onder het motto "verbeter de wereld, begin bij jezelf" steun ik het initiatief van UIt de FIle Aan het Werk. Niet alleen op de Filevrije Dag Nederland (in 2019 op 12 november) maar gedurende het hele jaar! Bewustwording is de eerste stap in mijn ogen; het beseffen dat er regelmatig gekozen kan worden voor digitale mobiliteit in plaats van voor fysieke mobiliteit. Ook door mij, juist ook door mij! 

Zeker op dagen dat het druk is op de weg, zal ik er bij stil gaan staan dat ik beter thuis kan starten. Mijn persoonlijk doel is om minimaal 1 dag in de week de ochtendfile te mijden. Mijn ene auto maakt de file niet veel korter, maar wat nu als we allemaal wat bewuster worden? Wat kunnen we zelf doen? Wat kun jíj zelf doen?

 Meld je aan en doe mee!

Is het voor jou ook mogelijk om vaker de file te mijden? Door je werktijden aan te passen? Door vergaderingen op een gunstiger tijdstip of op een centrale locatie te houden? Door gebruik te maken van alle communicatiemiddelen die vanuit huis of flexwerkplek werken mogelijk maken? 

Help mee om een statement te maken en bewustwording te creëren door zelf mee te doen en deze boodschap te delen of zelf uit de dragen! 

Op www.uitdefileaanhetwerk.nl staan al diverse tips en tricks te lezen zijn hoe je bijvoorbeeld makkelijk een videocall kunt voeren of waar je terecht kunt voor een virtuele vergaderzaal of digitale (flex) werkplek. Ook bedrijven kunnen helpen! Binnen ons bedrijf stellen we regelmatig de fysieke boardroom met video conferencing faciliteiten beschikbaar voor externe gebruikers. Misschien helpt dit jullie om ook uit de file aan het werk te gaan! Doe je mee?

Meld je aan als sympathisant en doe mee!.

Dit verhaal is geschreven door Cynthia Leest, Marketing en Communictie Specialist bij Exertis

Cynthia Leest