Als vooraanstaand techmerk maakt Logitech het met een toplijn video-,  en communicatieproducten mogelijk om steeds meer fysieke afspraken te vervangen voor video-afspraken. Goed voor het milieu dus. Om dat perspectief ook in een bredere scope te kunnen plaatsen organiseerde Logitech samen met de Sustainable Brand Index op 30 januari een middag over duurzaamheid bij de Groene Afslag in LAREN. Dit terrein biedt een prachtige omgeving om circulariteit in de praktijk te zien. Op de middag werd onder de bezielende leiding van de duurzaamheid ademende @Harm Edens een aantal deskundigen aan tafel gezet voor vraaggesprekken over oplossingen en gedachten die hout snijden om een schonere wereld te kunnen realiseren: 

Klaas van Egmond, Hoogleraar Geowetenschappen, heeft o.a.het kabinet geadviseerd op het gebied van milieu-, natuur- en duurzaamheidsvraagstukken.De presentatie van Klaas was het meest wetenschappelijke van de middag, waarbij hij een lans brak voor het minder focussen op je eigen Ego en juist meer op Eco voor de samenleving. Een interessante conclusie van Klaas was om een mondiaal breed gedragen CO2-belastingsysteem te introduceren en het dan aan de markt over te laten. Oftewel: De vervuiler betaalt. 

Daan Remarque, Spreker over gedragsverandering en auteur van het veelgelezen Volkskrant-essays over de psychologie van duurzaamheidsgedrag.Daan spreekt mensen meer aan op de 'eigen' voordelen in plaats van de voordelen voor ons als samenleving op lange termijn. Bijvoorbeeld: de TESLA heeft zo groot kunnen worden, omdat die apparaten groen én sexy zijn en ook nog het snelste optrekken. En oja, ook zoals iemand uit het publiek terecht opmerkte, een hele lage bijtelling hebben. Zo combineer je de voordelen van groen met cool zijn en iets leuks voor jezelf doen.

Martijn Horsman jaagt binnen Schiphol de overgang aan naar een op een circulaire economie gebaseerde onderneming.Martijn is binnen Schiphol de voorvechter van het zo circulair mogelijk maken van alle werkzaamheden. Hij haalde bijvoorbeeld boeren in de omgeving van Schiphol aan die moeten stoppen met het verbouwen van graan, omdat het vogels aantrekt, en dat wil je bij start- en landingsbanen natuurlijk vermijden. Nu verbouwen die boeren olifantsgras dat weer gebruikt wordt in licht beton dat gebruikt wordt op Schiphol..

Jeanette ten Kate van Landal presenteert "Landal Markerwadden" een uniek, nieuw natuurgebied van Natuurmonumenten, in het Markermeer voor een duurzame vakantie. Jeanette van Landal Parks presenteerde de groei van bedrijf en het aantal parken, maar wel met een visie om zo goed als het kan klimaatneutraal te worden. Het nieuwe project, de Landal Markerwadden, is een project dat daar perfect in past. De huisjes zijn alleen te bereiken via boot en alles is circulair gebouwd. Lekker groen op vakantie dus.

Massimo Rapparini (CIO) werkt als ook Head Workplace Services bij Logitech aan ontwerpen van kantoorruimtes die duurzame energie benutten. Hij zet in op Video Collaboration als alternatief voor zakenreizen. Het verhaal van Massimo past perfect bij uitdefileaanhetwerk en bij duurzaamheid. Niet alleen de tijdsbesparing die het oplevert om meer te videovergaderen, maar ook de milieubesparing is erg belangrijk voor Logitech. Logitech opereert vanuit verschillende landen en de mileu-aspecten spelen steeds meer een rol bij het maken en verpakken van producten, maar ook de 'mensen-stromen' worden gelimiteerd doordat er een perfect alternatief voor handen is: Videovergaderen.

harm edens